KEGUNAAAN POKOK
PISANG
Pokok pisang dan buah pisang begitu
sinonim bagi masyarakat Malaysia,
selalunya pisang akan digunakan oleh kebanyakan orang utuk dimakan
sahaja sama ada dlm keadaan mentah dan juga dimasak dengan pelbagai cara. Contohnya
buah pisang boleh dibuat pisang goreng, lepat, pengat, kek dan sebagainya. Tahukah
anda bahawa selain buahnya bahagian lain bagi pokok pisang juga mempunyai
kegunaan tersendiri. Kita semak satu per
satu.
1)
Daun
Boleh digunakn sebagai penbalut makanan bagi menghasilkan bau dan aroma
yang harum pada makanan. Selalunya daun pisang ini digunakan bagi menbalut nasi
lemak dan juga makanan yang lain. Bagi masyarakat Johor, mereka menggunakan
daun pisang sebagai bahan pencuci usus ayam yang telah dibelah.menurut
orang-orang tua penggunaan daun pisang dapat menghilangkan bau hamis usus ayam
serta dapat menbersihkannya.
2)
Batang pisang.
Bagi sesetengah negeri khususnya utara tanah air batang pisang akn
digunakn sebagai bahan dalam masakan bahagian yang diambil adalah bahagian
umbut batang pisang dimana terdapat pada lapisan yang lembut dalam batang
pisang. Masakan yang selalunya menggunakan bahan ini adalah gulai batang
pisang.
3)
Jantung pisang
Selalunya jaantung pisang akn diambil setelah mencapai saiz yang
tertentu, jantung pisang akn diambil untuk dimakan atau dibuat sebagai
ulam-ulaman.
Pokok pisang juga memmpunyai manfaat dalam bidang perubatan, gtah pisang
dapat digunakan untuk menyembuhkn luka dngan cara menyapukn getah pisang kepada
kawasan luka. Selain itu bunga pisang juga boleh digunakan bagi mengubati
penyakit kencing manis dendan cara
meminum airnya. Terdapat juga
faedah-faedah lain yang terdapat pada pokok pisang antaranya:
-kulit pisang dapat merawat kudis
-jus pisang dapat melegakan prnyakit ulser.
Dalam bidang kecantikan pula air dari dari batang pisang dikatakan mampu
melebatkan rambut .dan juga kulitnya dapat membuat kulit halus dan licin.
Sumber
Pokok-pokok pisang.blogspot.com
No comments:
Post a Comment